ÖN YAZI
Neden blog? Uzun bir süreden beri doğal yaşama, çevreci konulara ilgi duyuyordum. Merakla yapılanlar ve yapılması gerekenler hakkında okuyor, araştırıyor, kafa yoruyordum. Doğa dostu işleri takip etmeye çalışıyordum. Bir kere daha benim elimden ne gelir acaba diye düşündüğüm sırada “Permakültür Tasarım Sertifika Kursu” adında bir eğitim dikkatimi çekti. Inceledim. Hemen kaydımı yaptırdım. Geçen sene (2020) bu zamanlarda başlayan eğitimimi Mart ayında tamamlayarak, Permakültür Ailesine katılma fırsatını bulmuş oldum.
Geride kalan süre boyunca toprak işleriyle uğraşmak suretiyle toprağa elimi alıştırdım. Geziler, yürüyüşler yaptım. Doğanın yerelde işleyişini takip ederek, örüntüleri yakalamaya, anlamaya çalıştım. Yereli canlandırmanın ne kadar önemli olduğunu, yaklaşık 50 m2 lik bir alanda, sebze ve hobi bahçeciliği uygulamaları, denemeleri yaparak gördüm. Bir kez daha öğrenilecek ve yapılacakların çokluğunu idrak ettim.
Şimdi bu kısa sürede, farkındalığımın bu kadar arttığına bakınca, galiba mümkün olduğunca, “Permakültür tasarım okur yazarlığı” yolunda yürümeye çalışacağımı görebiliyorum.
Permakültür etiği olan bir yol haritası. Başkalarının yapmadıklarına değil, bizim neler yapabileceğimize odaklı. Bu yol haritasına bağlı kalarak veya esinlenerek yapılabilecek o kadar çok şey varki. Şehirde olsun, kırsalda olsun, permakültür tasarımı birbirinden güzel, birbirinden verimli uygulamaların projelendirilebileceği, adeta çözümler deryası. Kısa bir eğitimle bile hemen herkesin, mahalledeki komşumuzdan akademik düzeydeki bireylere kadar birşeyler yapabileceği kadar pratik. Permakültürün; hazırlanacak projelerle, doğa dostu, çevre dostu olan işler yapıldıkça yaygınlaşacağını, doğanın bir parçası olarak, doğa ile uyum içerisinde bir hayatı yaşamak bilinciyle gelişerek, kabul görüp gün geçtikçe çevremize daha fazla yerleşeceğini düşünüyorum.
Fakat önce, can sıkıcı, bir okadar da karamsar görünen şu olan biteni kavramak için; öncelikle şimdiyi, bu anımızı, durumumuzu, neden en kötüye gidişin başında olabileceğimizi anlamamamız gerekiyor. Şayet anlarsak ancak, yapılması gerekenler, kararlı bir bilinçle ve istekle yerine getirilebilir. Özeleştiri yapmamız mümkün olabilir.
Evet konularımız çoğunlukla permakültür odaklı şekillenecek. Kısa bir süre de olsa uyguladığım, edindiğim tecrübeleri; “Permakültür tasarım okur yazarlığı” boyunca, öğreneceğim bilgileri, blog temalı yazılar tarzında sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Ayrıca arada kendimce; bundan bahsetmem lazım, bunu anlatmam gerekli, bu da görülmeli diye düşündüğüm hayata dair herşeyi yine sizlerle yazılarım aracılığıyla paylaşacağım.
Haydi başlayalım..
Permakültür tasarım okur yazarlığı sözünü çok sevdim. Hepimiz aynı okur yazarlığı adım adım öğrenirken yaymaya da çalışıyoruz.